Urmărește virtutea mulțumirii. de Max Lucado.

Un om de afaceri cumpăra popcorn de la un vânzător ambulant bătrân în fiecare zi după prânz. Odată l-a găsit pe vânzător închizându-și standul la amiază. “S-a întamplat ceva?”, a întrebat el.

Un zâmbet s-a încrețit pe pielea de pe fața vânzătorului. “Nicidecum. Totul este bine.”

“Atunci de ce închizi standul de popcorn?”

“Ca să mă duc acasă, să stau pe terasa mea și să sorb un ceai cu soția mea.”

Omul comerțului obiectă. “Însă ziua este încă la început. Poți să vinzi în continuare.”

“N-am nevoie”, răspunse proprietarul standului. “Am făcut destui bani pentru astăzi”.

“Destul? Absurd. Ar trebui să continui să lucrezi.”

Bătrânul sprinten se opri și se uită la acest vizitator bine îmbrăcat. „Și de ce ar trebui să lucrez în continuare?”

„Pentru a vinde mai mult popcorn.”

„De ce să vând mai mult popcorn?”

„Pentru că, cu cât vinzi mai mult popcorn, cu cât faci mai mulți bani. Cu cât faci mai mulți bani, cu atât ești mai bogat. Cu cât ești mai bogat, cu cât poți să cumperi mai multe standuri de popcorn. Cu cât cumperi mai multe standuri de popcorn, cu atât ai mai mulți vânzători să-ți vândă produsul, devenind din ce in ce mai bogat. Și, când ai îndeajuns, poți să te oprești să mai lucrezi, să-ți vinzi standurile de popcorn, să stai acasă pe terasă cu soția ta și să bei ceai.”

Omul cu popcornul zâmbea. „Pot să fac asta astăzi. Cred ca am îndeajuns.”

Înțelept a fost cel ce a scris, „Cel ce iubeşte argintul nu se satură de el, iar cine iubeşte bogăţia nu are câştig” (Ecl. 5:10).

Nu băga în seamă lăcomia.

Lăcomia este un jalnic consilier în privința locului de muncă.

Lăcomia are un stomac ce tot crește. Hrănește-o și vei risca mai mult decât un buget în faliment și datorii. Vei risca pierderea scopului. Lăcomia te poate seduce de pe punctul tău dulce.

Înainte de a-ți schimba titlul slujbei, examinează-ți perspectiva asupra vieții. Succesul nu este definit de poziție sau de mărimea salariului ci de aceasta: a face cel mai mult ceea ce faci cel mai bine.

Părinților, dați sfatul acesta copiilor voștri. Spuneți-le să facă ceea ce le place să facă, atât de bine încât cineva să-i plătească s-o facă.

Soților, îndeamnați-vă partenerul să aleagă satisfacția mai presus decât salariul. E mai bine să fii căsătorit cu o persoana fericită care are un portofel subțire decât cu o persoană nefericită cu unul gros. Mai presus de aceasta, „O viața pretențioasă și atrăgătoare este o viață goală; o viață obișnuită și simplă este o viață plină”(Prov. 13:7 MSG).

Urmărește virtutea mulțumirii. „Evlavia este, într-adevăr, un mare câştig, dacă este însoţită de mulţumire”(1 Tim. 6:6). Când alegi sau schimbi locurile de muncă, fii atent. Consultă-ți creația. Consultă-ți Creatorul. Însă, niciodată să nu-ți consulți lăcomia.

From Cure for the Common Life
Copyright (Thomas Nelson, 2006) Max Lucado

M.Z.

Reclame

8 răspunsuri la „Urmărește virtutea mulțumirii. de Max Lucado.

 1. Ce ironie: un sot petrece mult foarte mult timp la servici, ca sa faca bani pentru familie, insa cu cat castiga cu atat mai mult vrea sa castige. Si asa, pornind de la un scop nobil, ajunge sa se departeze de ce are mai pretios: familia!

 2. Fiecare muncim(sper) si trebuie, pentru sine si în + ca sa poatà sa dea si celui care nu are. Aceasta ne îndeamna si Biblia.

  Ca si dv. întânlesc adesea oameni care conduc intreprinderi în diferite domenii cu diferite cifre de afacerii. Si cum stiti, majoritatea celor care au avut si au intreprinderi mai mici au trait si traiesc mai bine decât cei care au avut sau au intreprinderi mari. Aceasta cred ca a existat din totdeauna desi mie mi-a trebuit ani ca sa pot sa înteleg. Cel modest si multumit (ca si batrânul din anecdota de mai sus), rezista mai mult!

  Totusi vreau sa precizez, cà cel care rezista mult mai mult e cel care este: drept, milos si smerit în lucrul sau. Care nu cauta numai interesul sau, ci si al semenului sau. Acei oameni mà impresioneaza cel mai mult, sunt oameni cu adevarat binecuvântati. Am avut si am de învatat din viata si din comportamentul lor indiferent de meseria pe care o au.

 3. Pingback: Urmărește virtutea mulțumirii. de Max Lucado. « ~Big Brother~

 4. Sunt multi bogati care invidiaza pe cel sarac si multumit. Aceste zile din am avut certitudinea citind despre Mr Rabeder, 47 ani bisinessmanul englez, care si-a luat marea decizie de a renunta la toate bogatiile sale. Dupa stiriile de pe Yahoo.com, el spune «Princiala mea ideea este de nu a lasa nimic în urma mea. Mi-am dat seama ca în final banul este cotra-productiv. Si mai rau decât orice, nu-mi aducea fericirea… ci din contra » a declarat la Daily Telegraph.
  « Ani de zile, am crezut ca banul nu poate sa aduca decât bucurie. Am crescut într-o familie saraca unde valoarea «munca » era foarte importanta(…) Dar recent, am testat o nebunie: a cheltui tot ce pot cheltui timp de trei saptamâni, în calatori traversând lumea. Este oribil! Toate persoanele pe care le-am întânlit n-au fost niciodata adevarate cu mine. Aveam impresia ca eram toti, între privilegiati, actori. Ca nimic nu era adevarat. Nu era nici o conectie. » a spus Mr Rabeder.
  De când a luat aceasta decizie, Mr Rabedr se simte astazi « mai liber »

  M-a imprsionat comentarile publicului care a raspuns unui articol asemanator pe: http://www.closermag.fr/actualite/view/164309/Histoires-Vecues/Dernieres-News/Immensement-riche-il-decide-de-se-separer-de-sa-fortune-pour-le-bonheur
  Acolo au comentat si crestini si necrestini. Îmi place sa vad cum gândesc oamenii. Este intersant! Ca si în « virtutea multumiri » de Max Lucado, uni sunt ca si vânzatorul de afaceri si altii ca vânzatorul ambulant. Indiferent în ce situatie ne gasim, suntem noi dispusi sa acceptam aceasta calitate moralà, ideala pe care dorim toti s-o avem? Multumirea!?

  O cântare francofona « L’esprit content » spune:
  «Duhul multumit, este un trezor, cel mai pretios din tot ce cunoastem. Caci valoreaza mai mult decât aurul, Multumirea depaseste bogatia. Nu depinde, nici de bani, de nici un alt loc, nici de un cer albastru, De nimic, în fine, de nimeni; Duhul multumit, numai Isus îl dà».(strofa ¼).
  Aceasta este o cântare apreciata de câtiva batrâni din biserica noastra.

  • Da, intocmai cum spunea Pavel in continuarea pasajului citat de Max, „Caci noi n-am adus nimic in lume, si nici nu putem sa luam cu noi nimic din ea. Daca avem, dar, cu ce sa ne hranim si cu ce sa ne imbracam, ne va fi deajuns. Cei ce vor sa se imbogateasca, dimpotriva, cad in ispita, in lat si in multe pofte nesabuite si vatamatoare, care cufunda pe oameni in prapad si pierzare. Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii care au umblat dupa ea, au rataci de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri.”(1 Tim 6:7-10)
   Am auzit si eu de astfel de oameni. Foarte bogati, traind insa intrun mod exrem de modest.
   Bogatia, banii…Un examen pe care multi il pica. Si, impreuna cu ei, familiile lor. Banii pot fi un ajutor nemaipomenit, dar se pot transforma foarte usor intrun teribil stapan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s