Citește-ți viața invers. de Max Lucado

“Dumnezeu este Cel Care lucrează în voi; şi astfel voi aveţi voinţă şi puteţi lucra după buna Lui plăcere.” Filipeni 2:13

Ce a spus Dumnezeu despre Ieremia, a spus și despre tine: „Mai înainte să te fi creat în pântecele mamei tale, te cunoşteam, şi mai înainte să fi ieşit din pântecele ei, te pusesem deoparte.” (Ier. 1:5).

Pus deoparte pentru o lucrare specială.

Dumnezeu te-a modelat potrivit cu ceea ce este în tine. Cum altfel te poți explica? Abilitatea ta de a diagnostica o problemă a motorului prin sunetul pe care-l face, de a face o prăjitură fără rețetă. Cunoșteai Războiul Civil mai bine decât profesorul tău de istorie. Știi numele fiecărui copil din orfelinat. Cum îți explici aceste abilități ciudate?

Dumnezeu. Știa că tânărul Israel avea nevoie de un cod, așa că i-a dat lui Moise o dragoste pentru lege. Știa că doctrina harului avea nevoie de un avocat înflăcărat, așa că l-a aprins pe Pavel. Și, în cazul tău, El știa de ce avea nevoie generația ta și i-a dat. Te-a desemnat pe tine. Și planul său îți definește destinul. Mai ții minte avertismentul lui Petru? „Dacă cineva slujeşte, să slujească după puterea pe care o dă Dumnezeu”(1 Petru 4:11).

Am întâlnit dovada vie a acestui adevăr într-o călătorie în America Centrală. Dave, un compatriot american, își celebra cea de-a șaizeci și una aniversare a zilei de naștere cu prietenii la școala lingvistică unde fiica mea studia spaniola. Întrebarea mea- „Ce te aduce pe aici?”- a deschis o ecluză biografică. Droguri, sex, divorț, închisoare- Primele patru decade ale lui Dave se citeau precum jurnalul unui gangster. Apoi însă, Dumnezeu l-a chemat. La fel cum Dumnezeu l-a chemat pe Moise, Pavel și milioane, Dumnezeu l-a chemat pe Dave.

Explicația sa era cam în felul următor. „Întotdeauna am putut să repar lucruri. Toată viața, când se stricau chestii, oamenii mă sunau. Un prieten mi-a spus despre copiii săraci din America Centrală, așa că mi-a venit o idee. Găsesc case fără tați și fără instalații de apă și canal. Instalez chiuvete, toalete și iubesc copiii. Asta fac eu. Am fost făcut pentru asta.”

Se pare că Dave a găsit leacul pentru viața obișnuită. El trăiește în punctul său dulce. Dar tu? Ce ai făcut întotdeauna bine? Și ce ți-a plăcut întodeauna să faci?

Această ultimă întrebare bulversează o mulțime de indivizi bine intenționați. Dumnezeu nu m-ar lăsa să fac ceea ce-mi place- nu-i așa? Potrivit lui Pavel, ar face-o. „Dumnezeu este Cel Care lucrează în voi; şi astfel voi aveţi voinţă şi puteţi lucra după buna Lui plăcere”(Filip. 2:13). Creatorul tău unește “a vrea să” cu “a fi capabil să”. Dorința împarte locul șoferului cu abilitatea. “Desfătarea ta să fie Domnul şi El va împlini cererile inimii tale!”(Ps. 37:4). Tatăl tău este prea binevoitor să-ți dea o viața de mizerie. După cum a scris Toma d’Aquino, “viața umană se pare c-ar consta în ceea ce face plăcere cel mai mult omului, ceea ce  caută în mod special și ceea ce dorește în mod particular să împartă cu prietenii lui ”.

Așa că, mergi înainte; Meditează la viața ta. Ce ai făcut întotdeauna bine și ce ți-a făcut plăcere să faci?

Unii găsesc această întrebare prea simplă. Nu trebuie să măsurăm ceva? Aptitudini sau temperament? Consultăm profesori sau frunze de ceai, citim manuale sau horoscoape. Inventariem darurile spirituale sau strămoșii. În timp ce unele din aceste strategii ne-ar putea ajuta, un răspuns simplu se afla înaintea noastră. Sau, mai bine zis, se afla în noi.

Stejarul sălășluiește în ghindă. Citește-ți viața invers și verifică-ți rezervele. Amintește-ți momentele de succes și satisfacție. Pentru că în contopirea celor două, îți vei găsi unicitatea.

From Cure for the Common Life
Copyright (Thomas Nelson, 2006) Max Lucado

Anunțuri

4 răspunsuri la „Citește-ți viața invers. de Max Lucado

  1. Asa de mult ma bucur de blog-ul asta.. Max Lucado este nr 1 la mine in clasamentul autorilor crestini pe care ii citesc. Bravo pentru idee! Multa binecuvantare!

  2. Da, meditezi la viata ta, la ceea ce a fost in trecut si ceea ce esti acum… parca darama tot trecutul glorios. Cand Dumnezeu te inalta la culmea slujirii, te inalta acolo unde nu credeai ca vei putea ajunge niciodata, iti descoperi darul sau talantul. Apoi… sa te opresti din tot alpinismul slujirii pentru a asculta de vocea Lui care iti spune… „Gata, pana aici a trebuit sa slujesti”. Apoi esti legat de maini si de picioare. Esti limitat, si stai intr-o pestera, intr-un pustiu fara posibilitatea de a face ceva. Atunci se nasc „DE CE?”, „PANA CAND?

    Cum putem spune noi…. sa ne amintim de momentele de succes. Traim oare din amintiri… schimbam noi destinul oamenilor cu „amintirea”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s